Arhive etichetă: scris

Radiera Scriva

Evoluția ștergerii la instrumentele de scris (Partea I)

Instrumentele pentru ștergere, în forma pe care o cunoaștem astăzi (radieră, pic, pastă albă etc.), sunt o invenție relativ modernă. Ștergerea și corectarea, ca o categorie generală, este foarte veche.

Înainte de descoperirea cauciucului, erau utilizate instrumente mult mai rudimentare de șters: bucăți de pâine înmuiată, pentru a îndepărta urmele creionului cu mină de cărbune, pietricele ascuțite, gresie sau piatră ponce pentru a răzui scrisul cu cerneală.

De la romani și grecii antici, care scriau pe tăblițe cerate, până la Photoshop și tasta Delete, instrumentele și metodele de ștergere au cunoscut forme dintre cele mai diverse:

1. Ștergerea mecanică (guma de șters – radiera)

Cel mai cunoscut instrument de șters este radiera. Acest articol de papetărie a fost confecționat inițial din cauciuc și folosit pentru îndepărtarea de pe hârtie a scrisului cu creionul. Mai târziu au apărut radierele abrazive care îndepărtează cerneala.

Radierele se găsesc într-o mare varietate de culori, forme și dimensiuni. Din punct de vedere al materialului din care sunt realizate, radierele tipice sunt din cauciuc sintetic, în timp ce alte radiere sunt din vinil, plastic sau chiar din materiale comestibile – de mestecat! 🙂 Continuă să citești

Grafologie - ce spune scrisul de mână despre tine

Grafologie – ce spune scrisul despre tine (I)

Deși în prima parte a vieții învățăm să scriem cursiv și caligrafic, se pare că, începând cu perioada adolescenței, renunțăm aproape complet la acest obicei.

Ritmul vieții moderne ne-a făcut să devenim experți în folosirea tastaturii computerului, a smartphone-ului, a laptopului sau a tabletei.

Cu toate acestea, scrisul fiecăruia dintre noi este unic, așa cum sunt amprentele și, în plus, adaugă o notă de intimitate mesajului transmis.

Despre grafologie

Încă din secolul al XVIII-lea, grafologia analizează scrisul de mână și decodifică personalitatea fiecăruia, așa cum este reflectată în forma pe care o dăm literelor, în spațiul dintre cuvinte și în alte elemente definitorii. Un studiu realizat de National Pen Association, arată că literele și cuvintele scrise indică 5.000 de trăsături comportamentale.

Deși desconsiderată de unii și catalogată drept pseudoștiință, analiza grafologică este folosită de o serie de companii ca metodă de evaluare psihologică, în procesul de recrutare.

Sunt foarte multe elemente de observat pentru a face o analiză pertinentă a personalității tale, așa cum reiese ea din scrisul tău de mână. Le vom analiza, însă, pe cele mai importante.

Hai să facem un exercițiu. Pune-ți ideile pe curat, cu übers! 🙂 Continuă să citești