Arhive etichetă: pasta alba

Radiera Scriva

Evoluția ștergerii la instrumentele de scris (Partea I)

Instrumentele pentru ștergere, în forma pe care o cunoaștem astăzi (radieră, pic, pastă albă etc.), sunt o invenție relativ modernă. Ștergerea și corectarea, ca o categorie generală, este foarte veche.

Înainte de descoperirea cauciucului, erau utilizate instrumente mult mai rudimentare de șters: bucăți de pâine înmuiată, pentru a îndepărta urmele creionului cu mină de cărbune, pietricele ascuțite, gresie sau piatră ponce pentru a răzui scrisul cu cerneală.

De la romani și grecii antici, care scriau pe tăblițe cerate, până la Photoshop și tasta Delete, instrumentele și metodele de ștergere au cunoscut forme dintre cele mai diverse:

1. Ștergerea mecanică (guma de șters – radiera)

Cel mai cunoscut instrument de șters este radiera. Acest articol de papetărie a fost confecționat inițial din cauciuc și folosit pentru îndepărtarea de pe hârtie a scrisului cu creionul. Mai târziu au apărut radierele abrazive care îndepărtează cerneala.

Radierele se găsesc într-o mare varietate de culori, forme și dimensiuni. Din punct de vedere al materialului din care sunt realizate, radierele tipice sunt din cauciuc sintetic, în timp ce alte radiere sunt din vinil, plastic sau chiar din materiale comestibile – de mestecat! 🙂 Continuă să citești