Arhive etichetă: limba romana

Scrisul de mână: secretul unei memorii mereu tinere

Scrisul de mână: secretul unei memorii mereu tinere

Trăim într-o perioadă în care laptop-ul, tableta sau smartphone-ul înlocuiesc tot mai mult scrisul de mână. Desigur, acest lucru ne facilitează accesul rapid și simplu la informație, dar are și aspecte negative, mai ales dacă folosim doar acest tip de scriere.  Există din ce în ce mai multe studii și articole, care insistă asupra beneficiilor pe care scrisul de mână îl are în influențarea și dezvoltarea creierului.
Continuă să citești

Πdin i sau  din a - Grammar Nazi

Î din i sau  din a – Grammar Nazi

Heil Grammar!
Salutare, învățăcei!

Dintr-o inițiativă a Academiei Române, din 17 februarie 1993, s-a reintrodus în ortografia românească litera â. Din 1965 și până atunci, â era folosit doar în interiorul cuvintelor „România”, „român”, „românesc” și a derivatelor lor.

Nu comentez mai mult necesitatea acestei schimbări, întrucât consider că sfidează principiul dominant fonetic al ortografiei românești, conform căruia un sunet sau un grup de sunete se transcrie (aproape) întotdeauna cu aceeași literă sau același grup de litere.  „Cum scriem, așa citim”  este una dintre caracteristicile grozave ale limbii române – claritatea.

Și totuși avem 2 feluri de a scrie sunetul Î – î din i și â din a. Dacă tot le avem, haideți să vedem cum trebuie folosite corect. 🙂 Continuă să citești

CE-S cu astea sau CE-I cu astea - Grammar Nazi

CE-S cu astea sau CE-I cu astea – Grammar Nazi

Dacă tot s-a dat azi BAC-ul la limba română (succes mai departe!), iată că nici Grammar Nazi nu a stat degeaba.

Îți explică de ce este greșită întrebarea „Ce-s cu astea aici?„.

Și nu se referă la ASTEA vs. ACESTEA. Oricât ar fi el de Grammar Nazi, este mai îngăduitor cu limbajul uzual, atâta timp cât nu este greșit. 😉

Să pornim de la clarificarea: Continuă să citești