Arhive etichetă: gramatica

VISE sau VISURI Grammar Nazi - cum e corect?

VISE sau VISURI? Îți explică Grammar Nazi cum e corect?

VISE sau VISURI? Nu e un vis urât, ci doar o nouă vizită fulger a lui Grammar Nazi. Iată o greșeală care se comite destul de des, dar care e foarte simplu de corectat.

Ți se întâmplă să eziți în a alege o formă sau alta a pluralului pentru substantivul “vis”? Ei bine, există o modalitate foarte simplă prin care poți reține când se folosește fiecare variantă. Cele două forme s-au specializat, astfel că: Continuă să citești

Πdin i sau  din a - Grammar Nazi

Î din i sau  din a – Grammar Nazi

Heil Grammar!
Salutare, învățăcei!

Dintr-o inițiativă a Academiei Române, din 17 februarie 1993, s-a reintrodus în ortografia românească litera â. Din 1965 și până atunci, â era folosit doar în interiorul cuvintelor „România”, „român”, „românesc” și a derivatelor lor.

Nu comentez mai mult necesitatea acestei schimbări, întrucât consider că sfidează principiul dominant fonetic al ortografiei românești, conform căruia un sunet sau un grup de sunete se transcrie (aproape) întotdeauna cu aceeași literă sau același grup de litere.  „Cum scriem, așa citim”  este una dintre caracteristicile grozave ale limbii române – claritatea.

Și totuși avem 2 feluri de a scrie sunetul Î – î din i și â din a. Dacă tot le avem, haideți să vedem cum trebuie folosite corect. 🙂 Continuă să citești

Crează sau creează? Creem sau creăm? - Grammar Nazi

CREEM sau CREĂM? Cum se scrie corect? – Grammar Nazi

Grammar Nazi semnalează o eroare des întâlnită.

Verbul „A CREA” nu primește întotdeauna atâția „E” pe cât merită.

Te surprinzi scriind „a creea”, „creem”, „crează”? Greșit!

De fiecare dată când ai dubii despre forma corectă, gândește-te că verbul „A CREA” se comportă ca verbul „A LUCRA„.

FORMULĂ:

Pornim de la rădăcina CRE și LUCR și adăugăm terminațiile: –ez, –ezi, –ează, –ăm, –ați, –ează.

Probabil că te induce în eroare prezența unui E în rădăcina „CRE” a cuvântului „A CREA”, dar dacă ții cont de formulă, vei scrie corect.

Vorbitul corect este cool! ;)
Grammar Nazi

Grammar Nazi este o campanie pentru scrisul și vorbitul corect, susținută de übers – pixul cu gumă care șterge cerneala.

Vezi și alte articole din seria Grammar Nazi

Membri sau membrii, miniștri, maeștri, celebri, negri, albaștri, noștri - Grammar Nazi

Membri sau membrii, miniștri, maeștri, celebri, negri, albaștri, noștri – Grammar Nazi

Dragilor, astăzi vă semnalez o eroare frecventă. Mulți au probleme în a identifica numărul de „i„- uri necesar anumitor cuvinte. Unii sunt prea generoși, alții prea zgârciți în a le folosi. Cum se scrie corect? Membri sau membrii?

Este vorba despre cuvintele care la singular se termină în „u” și la plural nearticulat, au în mod corect în componență un singur „strong>i”: „membri”, „miniștri”, „maeștri”, „celebri”, „litri”, „negri”, „albaștri”.

Exemplu: Cei doi miniștri s-au întâlnit astăzi la Guvern.

Punem doi de „i” doar dacă forma de plural este articulată.

Exemplu: Miniștrii s-au întâlnit astăzi la Guvern.

Acesta este și cazul cuvântului „nostru/ noștri”. Întrucât nu are formă de plural articulat, singurul fel în care îl putem scrie corect la plural este „noștri”.

Exemplu: Colegii noștri sunt cei mai simpatici.

Vorbitul corect este cool! 😉
GrammarNazi

Grammar Nazi este o campanie pentru scrisul și vorbitul corect, susținută de übers – pixul cu gumă care șterge cerneala.

Vezi și alte articole din seria Grammar Nazi

Care sau pe care? Vorbitul și scrisul corect sunt cool

Care sau pe care? Vorbitul și scrisul corect sunt cool

De multe ori ne lovim în jurul nostru de exprimări care ne irită, mai ales dacă îndrăgim limba română și o dorim folosită așa cum am învățat-o la școală. 🙂

Pentru că nu doar nouă ni se întâmplă asta, ne-am gândit să facem o campanie de încurajare a exprimării corecte, atât în scris, cât și verbal – „Grammar Nazi – Vorbitul corect este cool, orice ți-ar spune alții.”

Am pornit de la principala trăsătură care diferențiază  übers de un roller obișnuit – cu übers, scrii, poți să greșești, pentru ca apoi să ștergi și să scrii din nou deasupra.

Sonoritatea germană a brandului, dar și demersul nostru legat de buna utilizare a gramaticii s-au mulat perfect pe titulatura des utilizată de Grammar Nazi. 🙂 Un Nazi simpatic de nervos, personificat de roller-ul roșu,  corectează greșelile roller-ului albastru – mai puțin cunoscător sau iubitor de gramatică. 🙂

Am gândit-o ca pe o serie de 10 visual-uri, având în prim-plan probleme de gramatică și vocabular des întâlnite, cu greșeli evidențiate și forme corecte, explicate. Continuă să citești