Arhive etichetă: corect

Dintro-dată sau dintr-o dată? Grammar Nazi - cum e corect?

Dintr-odată sau dintr-o dată? Grammar Nazi – cum e corect?

Iată-l, dintr-odată, pe Grammar Nazi din nou în acțiune. De data aceasta, vine să corecteze o „scăpare” foarte des întâlnită în scriere, datorită omonimiei dintre cele două structuri lingvistice. Ți se întâmplă să greșești în lucrările de la școală sau în conversațiile online cu prietenii? Nicio grijă, Grammar Nazi e aici să-ți aducă aminte că scrisul și vorbitul corect sunt „cool”, indiferent cât de multe greșeli fac cei din grupul tău.

Continuă să citești

Πdin i sau  din a - Grammar Nazi

Î din i sau  din a – Grammar Nazi

Heil Grammar!
Salutare, învățăcei!

Dintr-o inițiativă a Academiei Române, din 17 februarie 1993, s-a reintrodus în ortografia românească litera â. Din 1965 și până atunci, â era folosit doar în interiorul cuvintelor „România”, „român”, „românesc” și a derivatelor lor.

Nu comentez mai mult necesitatea acestei schimbări, întrucât consider că sfidează principiul dominant fonetic al ortografiei românești, conform căruia un sunet sau un grup de sunete se transcrie (aproape) întotdeauna cu aceeași literă sau același grup de litere.  „Cum scriem, așa citim”  este una dintre caracteristicile grozave ale limbii române – claritatea.

Și totuși avem 2 feluri de a scrie sunetul Î – î din i și â din a. Dacă tot le avem, haideți să vedem cum trebuie folosite corect. 🙂 Continuă să citești

CE-S cu astea sau CE-I cu astea - Grammar Nazi

CE-S cu astea sau CE-I cu astea – Grammar Nazi

Dacă tot s-a dat azi BAC-ul la limba română (succes mai departe!), iată că nici Grammar Nazi nu a stat degeaba.

Îți explică de ce este greșită întrebarea „Ce-s cu astea aici?„.

Și nu se referă la ASTEA vs. ACESTEA. Oricât ar fi el de Grammar Nazi, este mai îngăduitor cu limbajul uzual, atâta timp cât nu este greșit. 😉

Să pornim de la clarificarea: Continuă să citești

ACEEAȘI sau ACEIAȘI? Cum se scrie corect? - Grammar Nazi

ACEEAȘI sau ACEIAȘI? Cum se scrie corect? – Grammar Nazi

Cum se scrie corect? ACEEAȘI sau ACEIAȘI?

Halt! Grammar Nazi a observat că se încurcă foarte des femininul singular cu masculinul plural al pronumelui/adjectivului demonstrativ de identitate.

Adică ACEEAȘI se folosește în loc de ACEIAȘI și invers.

Care ar fi explicația, astfel încât să nu le mai încurcăm? Continuă să citești

Membri sau membrii, miniștri, maeștri, celebri, negri, albaștri, noștri - Grammar Nazi

Membri sau membrii, miniștri, maeștri, celebri, negri, albaștri, noștri – Grammar Nazi

Dragilor, astăzi vă semnalez o eroare frecventă. Mulți au probleme în a identifica numărul de „i„- uri necesar anumitor cuvinte. Unii sunt prea generoși, alții prea zgârciți în a le folosi. Cum se scrie corect? Membri sau membrii?

Este vorba despre cuvintele care la singular se termină în „u” și la plural nearticulat, au în mod corect în componență un singur „strong>i”: „membri”, „miniștri”, „maeștri”, „celebri”, „litri”, „negri”, „albaștri”.

Exemplu: Cei doi miniștri s-au întâlnit astăzi la Guvern.

Punem doi de „i” doar dacă forma de plural este articulată.

Exemplu: Miniștrii s-au întâlnit astăzi la Guvern.

Acesta este și cazul cuvântului „nostru/ noștri”. Întrucât nu are formă de plural articulat, singurul fel în care îl putem scrie corect la plural este „noștri”.

Exemplu: Colegii noștri sunt cei mai simpatici.

Vorbitul corect este cool! 😉
GrammarNazi

Grammar Nazi este o campanie pentru scrisul și vorbitul corect, susținută de übers – pixul cu gumă care șterge cerneala.

Vezi și alte articole din seria Grammar Nazi

Care sau pe care? Vorbitul și scrisul corect sunt cool

Care sau pe care? Vorbitul și scrisul corect sunt cool

De multe ori ne lovim în jurul nostru de exprimări care ne irită, mai ales dacă îndrăgim limba română și o dorim folosită așa cum am învățat-o la școală. 🙂

Pentru că nu doar nouă ni se întâmplă asta, ne-am gândit să facem o campanie de încurajare a exprimării corecte, atât în scris, cât și verbal – „Grammar Nazi – Vorbitul corect este cool, orice ți-ar spune alții.”

Am pornit de la principala trăsătură care diferențiază  übers de un roller obișnuit – cu übers, scrii, poți să greșești, pentru ca apoi să ștergi și să scrii din nou deasupra.

Sonoritatea germană a brandului, dar și demersul nostru legat de buna utilizare a gramaticii s-au mulat perfect pe titulatura des utilizată de Grammar Nazi. 🙂 Un Nazi simpatic de nervos, personificat de roller-ul roșu,  corectează greșelile roller-ului albastru – mai puțin cunoscător sau iubitor de gramatică. 🙂

Am gândit-o ca pe o serie de 10 visual-uri, având în prim-plan probleme de gramatică și vocabular des întâlnite, cu greșeli evidențiate și forme corecte, explicate. Continuă să citești