VISE sau VISURI Grammar Nazi - cum e corect?

VISE sau VISURI? Îți explică Grammar Nazi cum e corect?

VISE sau VISURI? Nu e un vis urât, ci doar o nouă vizită fulger a lui Grammar Nazi. Iată o greșeală care se comite destul de des, dar care e foarte simplu de corectat.

Ți se întâmplă să eziți în a alege o formă sau alta a pluralului pentru substantivul “vis”? Ei bine, există o modalitate foarte simplă prin care poți reține când se folosește fiecare variantă. Cele două forme s-au specializat, astfel că:

  • Atunci când ne referim la visurile de a nu mai avea teme pentru acasă și weekend de 4 zile, folosim pluralul “visuri”, pentru că are sens de “dorință, aspirație”. Sunt realizabile – în vacanță nu ai teme pentru acasă zilnic, iar weekend de 4 zile se întâmplă, de exemplu, de Crăciun, dar în 2017, deoarece 25 Decembrie pică într-o zi de luni;
  • Atunci când spui “Somn ușor, vise plăcute!”, “vise” este corect, deoarece ne referim la șotiile pe care ni le joacă propriul nostru creier în timpul somnului.

Grammar Nazi‬ este o campanie pentru scrisul și vorbitul corect, susținută de übers – pixul cu gumă care șterge cerneala.
Vezi toate articolele aici: Grammar Nazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.