Scrisul de mână: secretul unei memorii mereu tinere

Scrisul de mână: secretul unei memorii mereu tinere

Trăim într-o perioadă în care laptop-ul, tableta sau smartphone-ul înlocuiesc tot mai mult scrisul de mână. Desigur, acest lucru ne facilitează accesul rapid și simplu la informație, dar are și aspecte negative, mai ales dacă folosim doar acest tip de scriere.  Există din ce în ce mai multe studii și articole, care insistă asupra beneficiilor pe care scrisul de mână îl are în influențarea și dezvoltarea creierului.

Ți-am pregătit o listă de beneficii pentru care este important să transformi scrisul de mână într-un obicei constant în viața ta:

  1. Ajută la reținerea informațiilor și contribuie la îmbunătățirea memoriei – Una dintre cele mai eficiente metode de a studia și a reține informații noi este de a-ți rescrie notițele de la școală pe o coală de hârtie. Folosind această metodă, vei observa că rămâi cu mult mai multe informații, fără a depune un efort prea mare. Explicația stă în faptul că scrierea de mână stimulează o anumită regiune din creier, numită sistem activator reticular. Această parte a creierului este responsabilă cu filtrarea informațiilor pe care creierul trebuie să le proceseze;
  2. Este o alternativă bună pentru a-ți menține în formă memoria – Scrierea de mână reprezintă exercițiul perfect pentru creier. Conform unei publicații renumite din SUA, activitatea de a scrie ceva de mână îți antrenează abilitățile motorii și de memorie. De aceea, scrisul de mână este recomandat oricărei persoane care vrea să își păstreze mintea tânăra și ageră, bucurându-se astfel de o perspectivă zilnică mai pozitivă.
  3. Coordonează cele două emisfere ale creierului – Chiar dacă le utilizăm în moduri diferite, cu toții folosim ambele emisfere ale creierului. Studii recente au arătat că scrierea cursivă, în forma arhaică, ajută la coordonarea celor două emisfere. Acest lucru te poate ajuta să înveți noi aptitudini, indiferent dacă sunt unele care îți pot fi de folos la școală sau în viața de zi cu zi.
  4. Te ajută să dai frâu liber imaginației – Atunci când îți așterni cuvintele pe o coală de hârtie, creezi practic forme și antrenezi acea parte a creierului responsabilă cu creativitatea. Așa că, de fiecare dată când ești în pană de idei, nu ezita să iei un übers și să te așezi în față unei foi albe de hârtie. Cu siguranță, inspirația îți va veni imediat! 🙂
  5. Îți solicită și îți menține creierul sănătos – Când alegi să scrii de mână, utilizezi o mai mare parte din creier, decât atunci când alegi confortul unei tastaturi. Acest lucru se datorează mișcării, care implică cortexul motor, ne spun specialiștii.  Fă din scrisul de mână un exercițiu pentru a-ți antrena creierul. La rândul lui, te va ajuta să îți susții stilul de viață dinamic și activ!
  6. Este o metodă simplă și necostisitoare de a te relaxa – Scrisul de mână are un efect benefic asupra stării tale de bine. Dacă ai o zi proastă, alegi să scrii de mână o propoziție cu un mesaj pozitiv și vei observa că modul în care te simți se va îmbunătăți simțitor.
  7. Previne distragerea atenției – Apelând la calculator, ai mereu la dispoziție foarte multe informații pe care le poți accesa oricând. Internetul te ajută să te relaxezi, pentru a putea lucra apoi cu toate forțele. Sunt totuși momente când nu ai nicio secundă de pierdut, cum ar fi atunci când trebuie să predai o lucrare. Pentru aceste clipe, nimic nu este mai indicat decât să îți scrii ideile cu ajutorul unui roller übers.

Indiferent care din motivele noastre îți surâde cel mai mult, concluzia este una singură:

Scrisul de mână este un obicei pe care merită să îl adopți.

Iar avantajele acestei deprinderi se vor vedea rapid: atât în cum te descurci la școală, cât și în viața ta personală!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.