Evoluția ștergerii la instrumentele de scris (Partea a II-a)

Evoluția ștergerii la instrumentele de scris (Partea a II-a)

Așa cum promiteam în articolul trecut, continuăm să-ți povestim despre metodele și instrumentele de șters, de la cele mai rudimentare și până la pixurile moderne, cu cerneală termosensibilă.

3.  Ștergerea prin acoperirea scrisului (pasta corectoare, banda/ hârtia de corecție)

În perioada în care mașina de scris era tot mai mult folosită, corectarea greșelilor pe documentele dactilografiate se făcea destul de greu, necesitând de multe ori rescrierea întregului document.

Pasta corectoare a fost inventată în 1951, de către dactilografa americană Bette Nesmith Graham. La început, ea folosea vopsea tempera pentru corectarea greșelilor făcute în timp ce lucra la mașina de scris. În 1956, ea își  începe propria afacere comercializând produsul numit Liquid Paper.

Pasta corectoare

Pasta corectoare este un fluid alb opac, care se aplică peste scris, cu ajutorul unei pensule sau a unui burete mic, pentru a masca greșelile. Odată uscată pasta, se poate rescrie peste ea.

Este disponibilă – de obicei – în recipiente mici, capacul fiind prevăzut cu o pensulă (sau o bucată triunghiulară de burete) care se scufundă în flacon.

Pentru corectarea documentelor dactilografiate la mașina de scris, pe lângă această pastă,  se mai folosea banda/ hârtia de corecție.

În timp ce se apăsa tasta backspace a mașinii de scris, între litera metalică și hârtia pe care se scria, se poziționa o bandă albă. Se tasta apoi litera care se dorea a fi corectată și, prin presiune, litera greșită se acoperea. Procedeul avea succes doar în cazul în care mașina reușea să se poziționeze exact deasupra literei greșite.

Banda corectoare

Banda de corectare se comercializează și în zilele noastre, dispusă în dispozitive mici, cu ajutorul cărora aceasta se aplică – manual – peste scris.

Suportul pe care este așezată aceasta bandă diferă. Este disponibilă pe suport de hârtie, care însă se rupe cu ușurință, sau pe suport din plastic, care este mult mai durabil.

4. Ștergerea termică (Pilot Frixion, übers)

Există pixuri care folosesc o cerneală specială, care apare și dispare, în funcție de temperatura la care este expusă. De fapt, această cerneală este termosensibilă, adică dispare (devine invizibilă) atunci când se folosește guma specială (dispusă de regulă la celălalt capăt al pixului/rollerului) pentru ștergere. Căldura generată prin frecarea gumei cu hârtia face ca scrisul să nu se mai vadă, creându-se impresia că s-a efectuat ștergerea.

Această cerneală dispare și prin expunerea hârtiei scrise la temperaturi mai mari de + 60°C. Astfel, se poate șterge si rescrie în mod repetat, fără a se lăsa urme pe hârtie. Totuși, datorită sensibilității acestui tip de cerneală, este recomandat să nu se utilizeze pe documente importante. Pentru că este termosensibilă, cerneala redevine vizibilă la temperaturi mai mici de -10°C.

Producătorul de instrumente de scris Pilot a obținut patentul pentru roller-ul Pilot Frixion și a avut drept exclusiv pentru această tehnologie până în 2013.

übers folosește aceeași tehnologie, pentru rollerul cu gumă übers, care scrie cu o astfel de cerneală specială. Când ștergi, prin frecare cu guma din capătul rollerului, cerneala devine transparentă. Poți scrie ușor deasupra, fără să se vadă urme. Practic, ai un roller cu cerneală specială și o gumă de mare precizie în același instrument de scris.

Roller cu cerneală termică übers

Te poți exprima liber, fără teama de a greși, concentrându-te doar pe ceea ce ai de făcut. Se întâmplă să greșești? Nicio problemă, pur și simplu ștergi și scrii mai departe. Poți să scrii, să ștergi și apoi să continui să scrii deasupra, folosind roller-ul cu gumă übers.

Încercă un experiment cool, cu cel mai cool roller ─ übers. Scrie „Vacanța aceasta o să citesc cel puțin două cărți”. Apoi șterge tot și arată foaia goală mamei sau unei alte persoane căreia vrei să îi faci o surpriză. Roag-o să lase documentul la congelator timp de 15 minute și spune-ne ce se întâmplă. 🙂

Și pentru că posibilitățile de scriere și ștergere sunt nenumărate, te lăsăm pe tine să ne povestești despre ce alte metode de șters ai mai auzit sau ai încercat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.