Radiera Scriva

Evoluția ștergerii la instrumentele de scris (Partea I)

Instrumentele pentru ștergere, în forma pe care o cunoaștem astăzi (radieră, pic, pastă albă etc.), sunt o invenție relativ modernă. Ștergerea și corectarea, ca o categorie generală, este foarte veche.

Înainte de descoperirea cauciucului, erau utilizate instrumente mult mai rudimentare de șters: bucăți de pâine înmuiată, pentru a îndepărta urmele creionului cu mină de cărbune, pietricele ascuțite, gresie sau piatră ponce pentru a răzui scrisul cu cerneală.

De la romani și grecii antici, care scriau pe tăblițe cerate, până la Photoshop și tasta Delete, instrumentele și metodele de ștergere au cunoscut forme dintre cele mai diverse:

1. Ștergerea mecanică (guma de șters – radiera)

Cel mai cunoscut instrument de șters este radiera. Acest articol de papetărie a fost confecționat inițial din cauciuc și folosit pentru îndepărtarea de pe hârtie a scrisului cu creionul. Mai târziu au apărut radierele abrazive care îndepărtează cerneala.

Radierele se găsesc într-o mare varietate de culori, forme și dimensiuni. Din punct de vedere al materialului din care sunt realizate, radierele tipice sunt din cauciuc sintetic, în timp ce alte radiere sunt din vinil, plastic sau chiar din materiale comestibile – de mestecat! 🙂

În 1770 inginerul englez Edward Nairne a anunțat că a inventat radiera. Până la acel moment, materialul de șters era fost cunoscut sub numele de gumă elastică sau cauciuc. Cauciucul brut folosit în acea perioadă prezenta aceleași inconvenient ca și pâinea – era perisabil.

În 1839 Charles Goodyear a descoperit procesul de vulcanizare, o metodă care face cauciucul durabil, astfel că radierele din cauciuc vulcanizat au devenit obiecte de ștergere foarte comune.

Creion cu gumă

Pe 30 martie 1858, Hymen Lipman din Philadelphia, SUA, a obținut brevetul pentru atașarea unei radiere la capătul unui creion. Mai târziu, brevetul i-a fost invalidat, deoarece realizase mai degrabă o combinație de două dispozitive, decât un produs complet nou.

În zilele noastre, majoritatea creioanelor au radiera atașată la capăt. Însă acest fenomen a fost mai cu seamă întâlnit și a luat amploare în America. Cele mai multe creioane vândute în Europa nu au radieră la capăt.

Multe radiere conțin cenușă vulcanică. Acestea sunt roz și au pe suprafața lor piatră ponce pulverizată, pentru abrazivitate. De fapt, piatra ponce nu este altceva decât cenușă vulcanică. Pentru a deteriora cât mai puțin hârtia, se pot folosi radierele de vinil, însă ele nu șterg atât de bine, lăsând urme.

Radiera

Știați că pentru șters intensiv, există radiere „de frământat”, folosite de desenatori, iar pentru rapiditate si precizie, există radierele electrice?  🙂 Acestea in urmă conțin în interior un motoraș, care face ștergerea rapidă și uniformă.

Alte instrumente de ștergere mecanică, folosite în zilele noastre, sunt: bucățile de fetru sau bureții pentru șters creta de pe tabla neagră și bureții de șters markerele de pe tabla albă.

2. Ștergerea chimică (pic-ul)

Ștergerea, sau mai degrabă decolorarea, cernelii se poate realiza cu ajutorul substanțelor chimice. Însă o singură nuanță de cerneală devine invizibilă, prin interacțiunea cu aceste substanțe: albastrul regal. Combinația cu alte nuanțe de cerneală lasă urme (gri, roz, bej, în funcție de nuanța cernelii) pe hârtie sau pe alte materiale (haine, covor, degete 🙂 ).

Ștergere chimică

Produsul a fost descoperit în 1930 și introdus ca o noutate în Germania în anul 1972, sub numele de Tintenkiller (ucigașul de cerneală), de către producătorul german de cerneluri Pelikan. La noi în țară este cunoscut sub denumirea de PIC.

În urmă cu mulți ani, la școală sau la teme, ne chinuiam să ne corectăm greșelile scrise, folosind metode rudimentare de ștergere, cum ar fi lama de ras. Și asta se simțea în nota scăzută la Caligrafie! 🙂

În zilele noastre, însă, există metode evoluate de corectare a greșelilor (dintre care și ubers), care ne ușurează viața de școlar și nu numai. Despre acestea, vom povesti în partea a doua a acestui articol.

Citeste mai departe Evoluția ștergerii la instrumentele de scris (Partea a II-a)

Surse imagini:

http://www.davison.com/blog/2012/04/16/make-mistakes-the-eraser-is-here-to-stay/
http://electronics.howstuffworks.com/everyday-tech/erasers-erase.htm
http://www.anythinglefthanded.co.uk/acatalog/ink_eraser_corrector_pens.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.