Dintro-dată sau dintr-o dată? Grammar Nazi - cum e corect?

Dintr-odată sau dintr-o dată? Grammar Nazi – cum e corect?

Iată-l, dintr-odată, pe Grammar Nazi din nou în acțiune. De data aceasta, vine să corecteze o „scăpare” foarte des întâlnită în scriere, datorită omonimiei dintre cele două structuri lingvistice. Ți se întâmplă să greșești în lucrările de la școală sau în conversațiile online cu prietenii? Nicio grijă, Grammar Nazi e aici să-ți aducă aminte că scrisul și vorbitul corect sunt „cool”, indiferent cât de multe greșeli fac cei din grupul tău.

De ce se scrie legat „dintr-odată”, când ne referim la „brusc” sau „pe neașteptate”? Deoarece “o dată”, scris dezlegat, poate avea valoare de substantiv, desemnând o indicație a timpului calendaristic. De exemplu:

„Trebuie să stabilim o dată pentru plecarea la munte de Revelion.”

Poate de asemenea avea valoare de numeral adverbial, arătând de câte ori este permisă o acțiune:

„Am uitat o dată de ziua ta, a doua oară n-o mai fac!”

Așadar, cum se formează locuțiunea?

„Odată” scris astfel, este un adverb de timp, cu sensul de „cândva” sau ”demult”. Combinat cu prepoziția „dintr-”, obținem locuțiunea adverbială „dintr-odată”, cu sens de „brusc”, „neașteptat”. Scris „dintr-o dată”, obținem un substantiv comun – „dată”, articulat cu un articol nehotărât și precedat de o prepoziție, pierzându-și sensul inițial.

Ei bine, iată cum dintr-odată se făcu’ lumină!

Grammar Nazi este o campanie pentru scrisul și vorbitul corect, susținută de übers – pixul cu gumă care șterge cerneala.

Vezi toate articolele aici: Grammar Nazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.