9 rezoluții pentru noul an

9 rezoluții pentru noul an

Ai auzit de ideea de rezoluții pentru anul următor?

Rezoluțiile sunt niște hotărâri pe care le iei în urma unei analize. Ce prilej mai bun pentru asta decât finalul de an? Privești în urmă ca să îți dai seama ce motive de bucurie și realizări ai avut, dar și ce greșeli ai făcut și ce lecții ai învățat în urma acestora. Poți chiar să le pui pe două coloane, ca să le privești comparativ.

Ai avut mai multe boacăne sau mai multe fapte de care ești mândru (mândră)?

Pasul următor este să îți dai seama ce vrei să îmbunătățești în noul an.

Și uite așa, te apuci de scris și faci o listă de rezoluții. Noi îți propunem 9 obiective, cu cât mai realiste, cu atât mai realizabile.

1) Să fiu un prieten mai bun.

Dincolo de ocaziile de distracție din pauze, din ore, de după ore, din vacanțe, de la petreceri… un prieten adevărat îți este alături și atunci când treci prin perioade mai dificile sau ai nevoie de ajutor. Vorba aceea „Prietenul la nevoie se cunoaște”. Așa poți să îți dai seama și dacă cei pe care îi considerai doar tu prieteni merită atenția ta sau chiar dacă tu ești într-adevăr un prieten pe care ceilalți se pot baza.

2) Atunci când am o problemă, să cer sfatul unei persoane pe care o admir.

E bine să stabilești întâi dacă motivul pentru care o admiri se potrivește cu domeniul în care vrei să îi ceri sfatul. Adică să nu îl întrebi pe cel mai bun tip la sport de la tine din școală despre cum să înveți mai ușor la matematică. A, e bun și la matematică? Atunci e în regulă. 🙂

Noi presupunem că admiri o persoană înțeleaptă și că sfatul ei trebuie să fie la fel de înțelept. Să nu-ți fie jenă să deranjezi persoana pe care o admiri. Toți se simt prețuiți sau flatați atunci când li se cere sfatul.

Sfat de la batrani - Lion King

3) Să fac mai mult sport.

Dacă ai deja un sport preferat, practică-l. Fie că este fotbal, handbal, volei, tenis, baschet, karate sau dans. Dacă nu, găsește-l și practică-l. Mișcarea te ajută să fii în formă, să ai reflexe bune și să îți consumi energia acumulată. Unde mai pui că făcând sport, îți dezvolți un corp armonios. Iar dacă este un sport de echipă, te ajută să simți bucuria de a lupta pentru un obiectiv, alături de alți colegi și de a savura la final roadele. Iar disciplina sportului îți modelează un caracter frumos. Și asta te va ajuta mai departe în orice activitate te implici.

4) Să citesc mai multe cărți.

Se spune că omul care citește, are mai multe vieți, în timp ce acela care nu citește are o singură viață. Acest lucru se întâmplă deoarece atunci când citești și vizualizezi, simți că faci parte din fiecare poveste și ai parte de experiențe diferite care altfel nu îți sunt la îndemână. Și cum din fiecare experiență înveți câte ceva (despre caracterul uman, despre o perioadă istorică în care se desfășoară acțiunea, despre domenii care nu știai că te pasionează până atunci), practic ajungi mai deștept. Da, cititul te face deștept și îți îmbogățește vocabularul, iar asta te va ajuta atât în conversațiile cu persoana pe care ți s-a pus pata, cât și în general în viață. Dacă nu obișnuiești să citești, roagă pe cineva să îți recomande o carte care i-a schimbat viața sau care l-a marcat. Și poți să îți faci un obicei din a citi 15 minute înainte de culcare.

Citeste carti - frumoasa si bestia

5) Să mănânc mai sănătos.

De acord că dulciurile sunt delicioase, că aripioarele picante de la KFC sunt gustoase și surprizele de la Happy Meal McDonalds sunt foarte amuzante, dar stilul acesta de alimentație fast-food la un moment dat se va întoarce împotriva ta: carii, dureri de stomac, obezitate etc. Nu spunem să renunți de tot, dar include în alimentația ta predominant fructe, legume, sucuri naturale și mâncare gătită.

6) Să fiu mai ordonat.

Măcar în camera ta ar fi bine să îți găsești lucrurile atunci când ai nevoie de ele și să nu îți fie jenă când intră cineva acolo. Stabilește-ți o zi pe săptămână în care să faci curat (să spunem sâmbăta). Dacă în jurul tău este ordine, vei vedea că așa va fi și în gândurile tale.
Next level este să îi ajuți pe ai tăi să facă ordine în toată casa. 🙂

7) Să fiu mai bun.

Asta poate însemna multe. Un exemplu ar fi să privești dincolo de aparențe și să devii mai prietenos cu cei care au dificultăți în a-și face prieteni sau care stau retrași. Să încerci să îi protejezi dacă sunt atacați de alți colegi mai violenți (cu mușchi mari și creier mic) sau nedreptățiți de cei care nu înțeleg motivele izolării lor.

prietenidiferiti cocsatul de la notre dame

Alt exemplu ar fi să te implici într-un program de voluntariat în care să simți că vei contribui pentru a crea o lume mai bună. Poate fi un demers legat de ocrotirea naturii și mediului înconjurător sau de sprijinire a persoanelor defavorizate. Sunt doar câteva idei.

8) Atunci când sunt nervos, să mă descarc într-un mod constructiv.

Cine îți spune că la vârsta ta nu ar trebui să ai nervi și că nu ai probleme, se înșeală sau nu își aduce aminte cum era când avea aceeași vârsta cu tine. E adevărat că problemele cresc pe măsură ce creștem și noi, dar dacă te simți depășit, cere ajutorul. Nu îți face bine nici să ții în tine problemele care te apasă, dar nici să le exteriorizezi prin gesturi violente. Doar nu vrei să arăți așa:

Cruella de Vil nervoasa

Iată, în schimb, ce poți face: când te simți supărat sau stresat, ia o pauză și încearcă să te calmezi.

Fă mișcare – sport, ca să eliberezi energia negativă.

Citește – multe soluții la probleme le vei regăsi în cărți scrise de oameni care au trecut cândva prin ce treci tu acum.

Scrie – scrisul în jurnal te ajută să te descarci emoțional de gândurile care te apasă și să le lași pe hârtie. Poate chiar recitindu-le vei vedea din alt unghi și vei găsi singur rezolvarea.

Vorbește – un prieten, un părinte sau o alta persoană la părerea căreia ții, te poate ajuta să îți înțelegi sentimentele și să vezi soluția. Se spune că “Cea mai bună terapie este o cafea cu prietena ta cea mai bună”.

9) Să învăț câte ceva nou în fiecare zi.

Fiecare experiență nouă te face mai complex, mai înțelept și mai pregătit pentru viață. Învață o limbă străină, apucă-te de un sport, învață niște pași de dans, un truc de magie, citește o carte, vezi documentare despre natură, mergi la un concert, ascultă o trupă nouă etc. Fii persoana pe care ceilalți o admiră.

Pe cel de-al zecelea obiectiv ți-l lăsăm ție. Tu cu cei ai completa lista de dorințe?

Sperăm că te-am ajutat să îți clarifici așteptările de la noul an. Îți dorim să ai un an plin de bucurii și de experiențe noi și plăcute! Atât pe parcursul anului, cât și la final de 2016, să te uiți pe lista scrisă acum și să vezi ce ai bifat și ce rămâne de bifat.

Nu uita: pune-ți ideile pe curat și în 2016, cu übers! 🙂

Surse foto:
http://blogs.disney.com/oh-my-disney/2015/12/27/disney-new-years-resolutions/
The 25 Best Disney Movie Villains

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.