Πdin i sau  din a - Grammar Nazi

Î din i sau  din a – Grammar Nazi

Heil Grammar!
Salutare, învățăcei!

Dintr-o inițiativă a Academiei Române, din 17 februarie 1993, s-a reintrodus în ortografia românească litera â. Din 1965 și până atunci, â era folosit doar în interiorul cuvintelor „România”, „român”, „românesc” și a derivatelor lor.

Nu comentez mai mult necesitatea acestei schimbări, întrucât consider că sfidează principiul dominant fonetic al ortografiei românești, conform căruia un sunet sau un grup de sunete se transcrie (aproape) întotdeauna cu aceeași literă sau același grup de litere.  „Cum scriem, așa citim”  este una dintre caracteristicile grozave ale limbii române – claritatea.

Și totuși avem 2 feluri de a scrie sunetul Î – î din i și â din a. Dacă tot le avem, haideți să vedem cum trebuie folosite corect. 🙂

 se folosește doar în interiorul cuvântului: sprânceană, nătâng etc.

Î se folosește la începutul sau la sfârșitul cuvântului, ca regulă generală: Început, înțelept, a hotărî, a târî.

Excepție: dacă un cuvânt care începe cu î primește un prefix, atunci rămâne î, chiar dacă se află în interiorul cuvântului. De ex. neînceput, neîmplinit, reîntregit etc.

Acum ne este clar, da? Oricum, dacă greșim, ștergem și rescriem. Cu übers. 😉

Mereu la datorie, al vostru,
Grammar Nazi.

Grammar Nazi‬ este o campanie pentru scrisul și vorbitul corect, susținută de übers – pixul cu gumă care șterge cerneala.

Vezi toate articolele aici: Grammar Nazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.